Hippogriff

Hippogriff, Antik Yunancada at anlamına gelen "hippos" ve griffin anlamına gelen "grifo" sözcüklerinden türemiştir. Tasvirlerine göre başı bir kartal başı, vücudu ise bir atın vücududur. Ludovico Aristo tarafından yazılan Orlando Furioso'da fantastik zooloji el kitabı yazılmışçasına ayrıntılı bir şekilde tasvir edilmiştir.

"Bu at hayal ürünü değil, gerçektir. Onun babası kısrakla birleşen bir Griffon'du, tüyleri, kanatları, ön ayakları, başı ve gagası babasına, bütün diğer tarafları ise annesine çekmişti. Hippogriff diye adlandırıldı. Bu yaratık seyrek de olsa Rhiphaean Dağları'ndan, buzla kaplı denizlerin ta ötelerinden gelirler.


İspanyol tarihçi Vidal'a göre, bu yaratık Orta Çağ'da günümüz Fransa'sının Roussillon İlçesindeki Céret yakınlarında yaşıyordu. Bu görüşü Mas Carol yakınlarındaki bir kayanın üzerinde bulanan pençe izleri sebebiyle ortaya çıkmış olabilir. Hippogriff, 1862'de din üzerine yazılmış bir bilimsel makalede, böyle bir hayvanın ne ilahi bir yaratım olabileceği ne de gerçekten var olamayacağı öne sürülerek saldırıya uğramıştır. Hanok Kitabı, Şeytan ve onun düşmüş meleklerinin karışım yoluyla çeşitli melezleri nasıl yarattığını oldukça açık bir şekilde detaylandırıyor. Sfenks, bilinen melezdir. Hippogriffin birkaç hayvanın bir karışımı olduğu varsayılıyor ve yazar ağırlığını desteklemek için kanatların ağır olacağını ve uçuşun imkansız olacağını, bu sebeple -hiç şüphesiz- var olmadığını kanıtlıyor. Bazı geleneklerde, hippogriffin, ebeveynleri, (kısrak ve griffin) doğal düşmanlar olduğu için aşkın sembolü olduğu söylenir. Diğer geleneklerde, hippogriff, Mesih'in hem insan hem de ilahi olarak ikili doğasını temsil eder.

Popüler fantastik bir seri olan Harry Potter'da Buckbeak (Şahgaga) isimli bir Hippogriff beyaz perdede görünmüştür. 


Kaynaklar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hippogriff

Düşsel Varlıklar Kitabı - Jorge Luis Borges


Yorumlar